Tarieven en vergoeding

Psychologische zorg valt onder de basisverzekering van je zorgverzekeraar. Hiermee heb je recht op vergoeding. Om voor deze vergoeding in aanmerking te komen moet je wel aan een aantal eisen voldoen. Als eerste heb je een verwijzing van je huisarts nodig naar de Basis GGZ. Daarnaast moeten je klachten voldoen aan de criteria van een psychische stoornis zoals vastgesteld in de DSM-V bijvoorbeeld een angststoornis of depressie.

De duur van de vergoede behandeling hangt af van de ernst en complexiteit van je klachten. Hiervan wordt een inschatting gemaakt na het intake gesprek.

Duur behandeling Maximaal aantal minuten  Tarief NZA 2020
Behandeling Kort (BK)294  (2 tot 4 gesprekken)€ 503,47
Behandeling Middel (BM)495  (5 tot 7 gesprekken)€ 853,38
Behandeling Intensief (BI)750 (8 tot 10 gesprekken)€ 1.383,65
Onvolledige Behandeling120  (1 tot 2 gesprekken)€ 219,78

Hoeveel vergoeding?
Op dit moment werk ik zonder contracten met zorgverzekeraars. Na afsluiting van de behandeling (kort, middel of intensief) krijg je van mij een factuur die je rechtstreeks aan de praktijk betaalt. Deze factuur kan je dan zelf indienen bij je verzekeraar. Je krijgt een bepaald percentage vergoed (meestal ligt dit tussen de 60 – 90%). Dit percentage verschilt per zorgverzekeraar. Als je een restitutiepolis hebt, krijg je 100% vergoed ongeacht welke zorgaanbieder je kiest. Houd bij vergoeding rekening met het verplichte eigen risico van € 385,- (of hoger indien je hiervoor gekozen hebt). Neem contact op met je zorgverzekeraar voor jouw persoonlijke situatie.

Wel of geen vergoeding?
Niet alle psychische klachten voldoen aan de criteria van een psychische stoornis. In dat geval kom je niet in aanmerking voor vergoeding. Na afloop van het korte eerste kennismakingsgesprek wordt bekeken of de klacht en het gewenste behandeltraject, wel of niet in aanmerking komt voor vergoede zorg. Indien dat niet het geval is komen de kosten van een individuele behandeling voor je eigen rekening. Per consult (45 minuten gesprek, 15 minuten indirecte tijd) wordt dan € 99,- in rekening gebracht.

Afspraak afzeggen
Indien je je afspraak 24 uur van tevoren afzegt (voor een afspraak op maandag geldt de vrijdag ervoor), worden er geen kosten in rekening gebracht. Indien de afzegging binnen deze 24 uur valt, ben ik genoodzaakt € 50,- in rekening te brengen. Dit wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar.